KONULAR

16 Şub 2017

AHŞAP ESKİTME NASIL YAPILIR

  Evimize yepyeni bir çehre oluştururken,bütçemize katkı sağlarken, birde ahşap boyama ile uğraşırken , her bir fırça darbesinin bizi ne kadar eğlendirip stresten uzaklaştırdığını, ruhumuza huzur kattığını göreceksiniz.



















Ahşap boyama tekniği dediğimiz de önümüze sonsuz  seçenekler çıkıyor.Ahşap boyama ile ilgilenmek için bazı temel ahşap boyama bilgilerine sahip olmalıyız.bu nedenle bu gün size ahşap boyamada kullana bileceğiniz farklı tekniklerden olan eskitme tekniğini  anlattım.
Bu sayfamda sizlerle paylaşacağım boyama tekniklerine başlamadan  önce ahşap boyama    sayfamda ahşap boyama nasıl yapılır yazımı okuyun.bakınız




Ahşap boyamaya başlarken ilk işlem boyanacak objenin iyice zımparalanması Daha sonra astar boya sürüp,tekrar zımpara yapılır, yüzey ipek gibi olmalıdır.
şimdi ahşap objeniz doku uygulamalarına hazır.

BOYA İLE ESKİTME
Obje iki kat boyanıp zımparaladıktan sonra iyice kuruması beklenir. Eskitme yapacağınız su bazlı akralik boyayı tabağınıza koyun. Eskitmeyi uygulayacağınız fırçayı ıslatın, fazla suyunu alın ve tabaktaki renklere batırın, düzgün fırça hareketleri ile yüzeye uygulayın.Bu teknik fırça ıslatmadan kuru fırça ile de yapılabilir.
Fırçanızı ağacın yönünde düzgün olarak gidip gelmelisiniz.
Bej rengi boya ile boyadığım şifonyeri koyu taba akrilik boya ile eskitme uyguladım.üzerine de strok desen çalışması yaptım.











Şifonyerin yanlarına renk geçişleri yapıldı

ANTİQUİN İLE ESKİTME

Diğer eskitmelerde olduğu gibi ahşabımız boyanır diğer tarafta tabağımıza antiquinimizi koyalım,bu eskitmede ister fırça,ister sünger veya başka materyaller kullana bilirsiniz.Zemininize uygun renkteki antiquini tabağımıza dökmüştük kullanacağımız materyalimizi fırça sünger vb.antiquine batırın hafifçe bastırarak karşılıklı olarak fırçanızı çekin.bu tekniği kullanırken hobi marketlerde satılan glazing de kullana bilirsiniz galzin antiquinle karıştırılarak kullanılır ve işinizi kolaylaştırır. ben fazla bütçemizi etkilememesi için kullanmıyorum.tercih sizin.
Genellikle açık renk zemin üzerine koyu renk antiquin uygulanır.
SİLEREK ESKİTME
Yine boyadığımız ahşap objemizin üzerine kuruduktan sonra....aşağıda gördüğünüz gibi beyaza boyanan yüzeye,siyah boya sürüyoruz siyah boya iyice kurumadan bir bez veya sünger yardımı ile silme işlemini yapıyoruz....

Aşağıda yine beyaza boyanan objeyi kahverengi boya ile eskitiyoruz.....ilk katın iyice kurumasına dikkat edin....ikinci kat fazla kurumayacak.



  Rengi istediğiniz kadar açabilirsiniz.
MUMLA ESKİTME
Zımparalanıp astarlanan obje su ile inceltilen akrilik boya ile boyanır. Üzerine mum sürülür. Tekrar aynı renge boyanır. Kurumaya yakın üzeri bez ile silinir. 


ALKOLLÜ ESKİTME
Zımparalanıp astarlanan obje su ile inceltilen akrilik boya ile boyanır. Kuruduktan sonra saf alkole batırılan bir bez ile kısmen silinir.


KAZIYARAK VEYA BULAŞIK TELİ İLE ESKİTME
Zımparalanıp astarlanan obje su ile inceltilen akrilik boya ile boyanır. Üzeri,astar gözükecek şekilde bulaşık teli veya zımpara ile  hafifçe kazınır.Genellikle eski ahşap mobilya görüntüsü vermek için kenarlarını bacak kısımlarını daha fazla zımpara ile kazıyorum....



 Taba rengi ile boyanmış şifonyeri....mavi ikinci kat boyamızı atıp...zımpara veya bulaşık teli ile arzu ettiğimiz bölümlerini kazıyoruz....


Yine kahverengi boya ile boyanmış, üzerine beyaz boya sürdükten sonra alttaki renk  çıkarılmış




  
silerek yapılan bir uygulama örneği



64 yorum:

  1. Süper bilgiler çok teşekkür ler

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar ben ham mdf den oğlum için kulübe şeklinde bir yatak yaptırdım. Bunu eskitme tekniğiyle boyamak istiyorum. Nasıl boya kullanmalıyım ve hangi yöntemle boyarsam daha iyi sonuç alabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eskitme çalışmaları su bazlı boyalar ile daha iyi sonuç veriyor, ama mutlaka iyi bir vernik ister, yağ bazlı boyalar ise eskitmede biraz zorluyor ama vernik istemediği için daha kullanışlı , ahşap boyama sayfalarımı incelerseniz her iki tekniğin detaylı açıklamalarını ve kullandığım boyaları bulabilirsiniz.

      Sil
  3. Merhabalar lake boyalı banyo dolaplarimi boyamak istiyorum ama lake sadece sprey ile boyaniyormus ben lakenin üzerine su bazlı boya ile eskitme yontemi kullanarak boya yapabilirmiyim lake boyayı kazimadan

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar lake boyalı banyo dolaplarimi boyamak istiyorum ama lake sadece sprey ile boyaniyormus ben lakenin üzerine su bazlı boya ile eskitme yontemi kullanarak boya yapabilirmiyim lake boyayı kazimadan

    YanıtlaSil
  5. lake zor boyanır, zımparalamadan zor olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba bende ham ahşap bi ayakkabılık boyamayı düşünüyorum daha önce ahşap boyamayla hiç ilgilenmedim yani teknik bilgim yok ham ahşap içinde boya öncesinde birşey uygulamak gereklimi?

      Sil
    2. merhaba bende ham ahşap bi ayakkabılık boyamayı düşünüyorum daha önce hiç ahşap boyama yapmadım yani teknik bilgim yok ham ahşap içinde boya öncesi birşey uygulamak gerekirmi?

      Sil
    3. NURAY HANIM AHŞAP NASIL BOYANIR SAYFAMI İNCELERSENİZ SİZE YARDIMCI OLACAKTIR.

      Sil
  6. Merhaba
    Eskitme,sentetik bazli boyaylada yapilabilir mi?yani önce sentetik boya üzerinede yine sentetik boya silinerek eskitme olur mu?cevabınızı merakla bekliyorum.Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yapa bilirsiniz birinci katın iyice kurumasına özen gösterin ikinci katı iyice kurutmadan silin silmekte zorlandığınız

      Sil
    2. Cevabınız için teşekkürler.bi sorum daha var.ben suanda sentetik ahşap boyasi kullanıyorum.ikinci katinda ahsap boyasimi olmasi lazım yoksa herhangibir boya olabilir mi?

      Sil
  7. sentetik boyanın üzerine yine sentetik boya kullanmalısınız. sadece su bazlı boyanın üzerine sentetik kullanılabilir.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler cevabınız için ama ben aciklayamadim galiba.sentetik ahşap boyanin üzerine yine ahşap sentetikmi yoksa herhangibir sentetik boya mi yapmaliyim?Vaktinizi aldığım için kusura bakmayın ama suan boya yapıyorum ve acilen bunun cevabını bulmam lazım.

    YanıtlaSil
  9. her zaman aynı alaşıma sahip boya kullanmak iyi netice verir, ama elinizde başka bir boya varsa kullanılabilirsiniz. ben marşal boyanın pastelini tüm objeleri boyarken kullanıyorum tavsiye ederim.mat boya kullanmaya dikkat edin parlak boyalar çok fazla fırça hatası belli ediyor. kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Ümran hanım, yeni bir ev aldık dubleks merdiveni meşe denilen açık renkti bende merdiveni yapan ustaya beyaza boyayın dedim oda yağlı boya ile boyadı ben her ne kadar güzel olmaz dedimse de neyse, yeni sıfır merdivendi şimdi hiç beğenmiyorum,bir başka merdiven ustasına gösterdim zımparalayıp boyarım dedi merdiven boyası ile fakat 1500 tl gibi bir rakam verdi evin içinde sökmeden yapacak ben bu parayıveremiyorum,kendim yağlı boyayı zımparalayıp olduğu gibi bıraksam eski bir görünümle şık olur diye düşünürken sizi buldum.Şimdi bulaşık teli ile yapılan bir takım uygulamaları anlatmışsınız yağlı boyaya olurmu?yada bu durumdan merdivenimi nasıl kurtarabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladığım kadarıyla beyaz boyayı sökmek istiyorsunuz. bunu iki şekilde yapa bilirsiniz ya küçük bir zımpara makinesi alacaksınız. büyük yapı marketlerde uygun fiyata bulabilirsiniz. ben 160 ytl almıştım.yada boya sökücü alacaksınız fakat boya sökücü biraz zahmetli. merdivenin dogal rengi çıktıktan sonra hemel ahşap boyamanın farklı ahşap renkleri var suya da dayanıklı. veya renkli vernik kullanabilirsiniz. kolay gelsin.

      Sil
  11. Merhaba. Eski model oymalı bir koltuğum var. Kendi boyası üzerinde hala. Kahverengi ve parlak. Sanırım cilalı yani.orjinal halinde anlayacağınız. Ben beyaz boyamak istiyorum ama eskitme tarzı. Birincisi, zımpara yapmadan olur mu? Yüzü yeni değişti.zımparayla kirlenir. İkincisi hangi teknik uygun olur, hangi boyayla? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba. Eski model oymalı bir koltuğum var. Kendi boyası üzerinde hala. Kahverengi ve parlak. Sanırım cilalı yani.orjinal halinde anlayacağınız. Ben beyaz boyamak istiyorum ama eskitme tarzı. Birincisi, zımpara yapmadan olur mu? Yüzü yeni değişti.zımparayla kirlenir. İkincisi hangi teknik uygun olur, hangi boyayla? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Koltugunuzun yüzü eskidiği zaman ahşap kısmınıda boyayın derim.....ne kadar dikkat ederseniz edin kumaşı kirletirsiniz.

      Sil
  13. ümran hanım çok faydalı bi yazı olmuş..eskitme yapmak için örnek bakıyodum bende..Yalnız bişey sorucam objeyi boyayıp eskitme tekniğine geçerken boyanın tamamen kuruması mı gerekio yada nemli mi olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. alta sürdüğünüz ilk rengin iyice kurumasını bekleyin. üzerine süreceginiz ikinci rengi çok kurutmayın. silme işlemi yaparken zorlanmayın.

      Sil
  14. Salon takımımı eskitme tarzı boyamak istiyorum. Kendi rengi koyu kahve yani çikolata rengi. Yapım aşamaları nelerdir ve hangi malzemeler gerekiyor. Önce krem yada ben yapıp ondan sonra eskitme yapmak istiyorum yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  15. Salon takımımı eskitme tarzı boyamak istiyorum. Kendi rengi koyu kahve yani çikolata rengi. Yapım aşamaları nelerdir ve hangi malzemeler gerekiyor. Önce krem yada ben yapıp ondan sonra eskitme yapmak istiyorum yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MOBİLYANIZI KAHVERENGİYE BOYAMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ ALT KATMANI KREM RENGİ OLMALI.ÖNCE KREM RENGİNE BOYAYIP, İYİCE KURUDUKTAN SONRA DİGER KATI UYGULAYIN.SİTEMDEKİ ESKİTME YAZILARINI OKUMANIZDA YARAR VAR.

      Sil
  16. Merhabalar , evdeki ahşap merdivenlerimde uygun fiyata değişiklik yapmak istiyorum ama bir türlü işin içinden çıkamadık. Mevcut durum kahverengı yaglı boya var. eskitme , budaklama , çatlatma tekniklerini düşündüm ama bu konuda hıc calısma yapmadım ve o kadar zemin için akrilik boya patalı olmaz mı ?

    YanıtlaSil
  17. MERDİVENE ÇATLATMA KULLANIŞLI OLMAZ BENCE DOGAL ESKİTME UYGULAYIN.

    YanıtlaSil
  18. HIC BILMIYORUM YONTEMINI VS VEREBILECEGINIZ BIR LINK VS VARMI. VE KOLAY BIR YONTEM MIDIR ?

    YanıtlaSil
  19. Turkuaz mavi rengine bayıldım hangi marka boya kullandınız rengi kendinizmi karıştırdınız mat mı yarı matmı teşeklürler

    YanıtlaSil
  20. Turkuaz mavi rengine bayıldım hangi marka boya kullandınız rengi kendinizmi karıştırdınız mat mı yarı matmı teşeklürler

    YanıtlaSil
  21. Turkuaz mavi boyanın rengine bayıldım hangi marka boya kullandınız sizmi karıştırdınız matmı yarı matmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marşalın yarımat pastelini kullanıyorum su bazlı boyalarda marka tercihim yok, renkleri kendim buluyorum . Dekopajın üzerine birkaç kat vernik

      Sil
  22. Merhaba Ümran Hanım. Benim beyaz sehpalarım var onları mavi eskitme yapmak istiyorum ama direk beyazın üzerine astar ve zımpara yapmadan mavi boya sürüp silerek eskitme yapabilir miyim?

    YanıtlaSil
  23. Öncelikle sehpalarınız cilalımı. Cilalı sehpalar zımpara ister, cilalı değil ise zımpara yapmadan aynı cins boya ile eskitme yapabilirsiniz

    YanıtlaSil
  24. Merhabalar umran hanım öncelikle çok güzel bilgiler paylasmissiniz. Benim sorum kaliteli ceviz kahverengi ahşap mobilyami altından kahve eskitme gorunecek şekilde açık boyamak istiyorum mutlaka astar atmam gerekiyor mu sadece zimpara yapıp üzerine beyaz boya ile boyayıp mumla eskitme yapsam olurmu

    YanıtlaSil
  25. Merhabalar umran hanım öncelikle çok güzel bilgiler paylasmissiniz. Benim sorum kaliteli ceviz kahverengi ahşap mobilyami altından kahve eskitme gorunecek şekilde açık boyamak istiyorum mutlaka astar atmam gerekiyor mu sadece zimpara yapıp üzerine beyaz boya ile boyayıp mumla eskitme yapsam olurmu

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar.Venge mobilyamı hiç boyamadan mumlayıp ardından beyaza boyasam ve zımparalasam sonuç alabilir miyim?Teşekkürler

    YanıtlaSil
  27. Ümran hanım merhabalar acaba en üstdeki sehpalar hangi yeşil herhangi bir markanın renk kartelasında varmıdır acaba ahşap kapı ve pencere boyamak istiyorum da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hobi marketlerde çok çeşitli su bazlı boya temin edebilirsiniz.filli boyanın mobilya boyası olarak çıkardığı boyalar içinden renk temin edebileceğiniz gibi bazı renkleri bulmak için renk karışımı gerekir. satın aldığınız yerde istediğiniz rengi verirseniz karışımı hazırlarlar.kolay gelsin.

      Sil
  28. ümran hanım merhaba.çalışmalarınız gerçekten harika...bende salonumdan sıkıldım.eskitme çikolata rengi.ahşap.ben görseldeki yosun yeşili alkolle silme tekniği veya telle kazıma tekniği hangisi salonda daha şık durur.basit durmasın isterim.sıralama:önce zımpara-silme-su bazlı yosun yeşili -kuruduktan sonra ya alkolle silme yada zımparayla silme.son olarak üstüne vernik atılmayacak mı.zımparada izi kötü gözükür yoksa.tavsiyenizi beklerim.teşşekkürederim...

    YanıtlaSil
  29. önce ahşap mobilyanız vernikli ise zımpara ile verniği iyice çıkarın, astar atın, daha sonra arzu ettiğiniz rengi sürüp iyice kurumadan tinelle veya alkol ile eskitme uygulayın.

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar. Beyaz lake mobilya takımım var zımpara yapmadan siyaha boyasam, kurusa beyaza boyasam iyice kurusa, sonra siyaha boyayıp silme tekniği yapsam eskitme olmaz mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lake boya tutmaz zamanla dökülür hemde çok kısa zamanda

      Sil
  31. Merhabalar dededen kalma çok güzel bir yağlıboya tablom var fakat çerçevesi varaklı. Ben eskitmeye çevirmek istiyorum. Zarar vermeden yapabileceğim bir yöntem önerebişir misiniz acaba? Şimdiden çok teşekkür ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden orjinal çerçeveyi değiştirmek istiyorsunuz varakları döküldü ise yeniden varak yaparak tamir edebilirsiniz, biraz eski görüntülü olsun istiyorsanız hobi marketlerden kahverengi veya siyah antiquin alın bir bez yardımı ile çerçeveyi silin, kolay gelsin

      Sil
  32. Ümran hanım, verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Bende 5 parça ham mdf üzerine 5 farklı (her biri için farklı) renkte eskitme yapmak istiyorum. Bu renklerin altına asıl renk olarak tek bir renk sürmek istiyorum. Bu konuda hangi rengi önerirsiniz, kahve tonları nasıl olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahverengi olabilir daha çok beyaza yakışıyor, sayfadaki örnekleride inceleyin mesela mavinin altında hardal daha güzel duruyor. ben daha çok hardal ve taba rengi kullanmaktayım. kolay gelsin.

      Sil
  33. Slm ümran hanım ahsap masa yaptım beyaz eskitme yapmak istiyorum ama Boya ile hiç aram yok..bu konuda biraz yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  34. Ümran hanim merhabalar ben de Kızım in odasındaki koyu renkli mobilyasını krem renge boyamak istiyorum ancak dolap düz hatlara sahip.eskitme yapma fikri aklımda dönüp duruyor alt katına mint yeşili açık pembe ve açık lila rengini parça parça kısım kısım sürüp üstüne de krem rengi uygulamak istiyorum mumla eskitme yapicam.küçük iki kapılı dolabı için ise alt kata gri üstüne açık pembe kullansam nasıl olur sizce :) görüşleriniz önemli benim için

    YanıtlaSil
  35. Ümran hanim merhabalar ben de Kızım in odasındaki koyu renkli mobilyasını krem renge boyamak istiyorum ancak dolap düz hatlara sahip.eskitme yapma fikri aklımda dönüp duruyor alt katına mint yeşili açık pembe ve açık lila rengini parça parça kısım kısım sürüp üstüne de krem rengi uygulamak istiyorum mumla eskitme yapicam.küçük iki kapılı dolabı için ise alt kata gri üstüne açık pembe kullansam nasıl olur sizce :) görüşleriniz önemli benim için

    YanıtlaSil
  36. Ümran Hn .selamlar ben ham mdfden mutfak kapaklarını yapıyorum.şu an astar yaptım ve zımparaladım.özellikle köşe ve krskin kısımlarını zımpara ile hafif eskitme yapmak istiyorum.astar üzerine sadece eskitme olacak kısımlara koyu renk yapmam yeterlimi yoksa komplemi boyamalıyım.kullandığım astar ve boya alligatör yalı boyası.tşk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatildeyim geç cevapladığı için üzgünüm sorunuza gelince tabi yapıla bilir fazla kalın boya sürmeyin kot farkı olmasın kolay gelsin

      Sil
  37. Merhaba Ümran hanım, her şey çok güzel elinize sağlık. Ben de bir şey sormak istiyorum size. Evde kahverengi fiskos ve zigon sehpa var . Sadece üst yüzeyi ni lacivertle eskitme yapmak istiyorum. Ancak yüzeyi yine de zimparalamak ve tekrar boyamak gerekir mi ? Doğrudan mum sursem ve laciverte boyasam ve bulaşık teliyle eskitsem olur mu ? Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılabilir ancak çok kısa sürede boyada atmalar dökülmeler meydana gelir zımpara yapmadan boyama işlemi için biz zımpara yapmadan boyama sayfasına eskitme yapmak istiyorsanız zımpara yapmalısınız sehpanın üzerindeki cila çıkacak kadar zımparalasanız yeterli olur kolay gelsin

      Sil
  38. Merhaba ben zigon sehpaları cadence ile boyadım ve eskitme yaptim vernikledim.ama eskitme olan kısımlarda soyulmalar oluştu acaba neden kaynaklanır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zımpara yaptınızmı

      Sil
    2. Hayır yapmadım ama eskitmeli kısımlarda soyulma oldu

      Sil
    3. Zamanla diğer bölgelerde soyulup dökülebilir

      Sil